„A víz szalad, a kő marad..” (Wass Albert)

 

A Naste Bau Kft alapítása óta (2003.év) burkolatépítési területen tevékenykedik. A térségben (Nyugat-Dunántúl) az elsők közt vagyunk, akik terméskő burkolatok építésével foglalkozunk.

Kereskedésünk az első volt Zala megyében, aki természetes anyagok forgalmazásával kezdett foglalkozni. Végezzük homlokzati és közlekedési felületek burkolását. A burkolatokat természetes kövekből , klinkerből, beton elemekből, újrahasznosított gumiból, vagy fából építjük.


Burkolatépítés
Így építünk…

Földtükör
A burkolatépítés első és egyik legfontosabb fázisa a tereprendezés és a földtükör kialakítása. Lényeges, hogy az előkészítő munkákat, a vízelvezetés optimális megoldását kiválasztva kell elvégezni. Ez a későbbi felázás megakadályozása és az alaprétegek teherhordó képességének megőrzése érdekében fontos. A megfelelő tömörséget már a földművön is ki kell alakítani.
A földmű profilozása és tömörítése után kialakítjuk a fagyvédő réteget. Ez a Magyarországon általános téli időjárás miatt kialakuló mozgások kellemetlen és káros hatásainak elkerülése végett szükséges.
Fagyvédő réteg
A fagyvédő réteg egy jó vízáteresztő képességű, agyagmentes, szemcsés anyag kell, hogy legyen. Ez a réteg 10-20cm vtg. A beterítést követően tömöríteni kell, hogy megfelelő teherbírású és teherhordó képességű legyen.
Szegély
Az alap kialakítását megelőzően a szegélyeket kell kialakítani. A szegélyek a burkolathoz kell, hogy illeszkedjenek, azzal harmonizáljanak színben, anyagban, formában és megmunkálásban.
A szegélyt betongerendában támasztjuk meg és fugázzuk.
Alap és teherhordó réteg
Ezt követően a használat, terhelés és kiválasztott burkolatfajta függvényében más-más alap és kiegyenlítő réteget választunk. Nagy terhelésnél és ragasztott terméskő burkolatnál mindig betont , vagy vasalt betont választunk. Ennek vastagsága 10cm-től 20-30cm-ig terjed. A betonfelület kialakításánál a hő tágulásra figyelemmel kell lenni. Éppen ezért 20m2-ként dilatációs hézagokat képezünk.
Kisebb terhelésnél és kiselemes terméskő vagy beton, fa burkolatnál szórt alapot választunk.
Az alap a térburkolat alfája. A jól tömörített, teherbíró és jó lejtésű alap minden későbbi süllyedést megakadályoz és hosszú évtizedekig (évszázadokig) szolgálja a használója örömét.
Az alap készítésénél az a legjobb, ha minél több frakció, több rétegben kerül kialakításra.
Finomágyazat
Az így elkészített alapokra a kiegyenlítő réteget, vagy ragasztót hordjuk fel.
A beton felületeknél a burkolattípusától függően lehet az ágyazat finom zúzalék (nem homok) vagy flexibilis ragasztó. A szórt alapoknál minden esetben finom ágyazatot használunk, ami kő vagy kavics zúzalék.
Az elkészített alapon a kiegyenlítő ágyazatot a megfelelő lejtés kialakítása mellett kézzel, vagy géppel lehúzzuk.
Burkolatfektetés, fugázás
A kialakított ágyazatra a kis elemes burkoló köveket, térkövet, fa elemeket lefektetjük. A fektetés után a fugákat fugázó anyaggal kitöltjük. A ragasztott burkolatoknál a fugázó anyag flexibilis, fagyálló fugázó, a kiselemes burkolatoknál kvarchomok.
Az első besöprés után a kiselemes burkolatot vibrolappal tömörítjük. A lapvibrátoron gumilap alkalmazása szükséges a burkoló elemek sérülésének elkerülése végett.
Az első tömörítést követően a besöprést ismét elvégezzük, és újból tömörítünk. Utána a besöprést a fugák teljes telítődéséig folytatni kell.
A burkolatokat igény esetén impregnáló, felületkezelő anyagokkal lehet ellátni. Ezzel a kész és értékes burkolatainkat időtállóvá, tartóssá tehetjük. Megakadályozzuk a kezeléssel olaj, zsír, szennyező anyagok beivódását. Esetleges szennyeződések előfordulásakor folteltávolítókkal lehet kezelni a felületet.Klinker és Terméskőburkolat építés

A terméskő burkolatok építésénél, vízszintes járófelületek kialakításánál hasonlóan járunk el, mint a kiselemes térburkolatoknál.
A kockakő, vagy idomkövek esetén készülhetnek szórt alapok, vagy betonalapok. Az ágyazat minden esetben zúzalék. Kivétel ez alól a mozaik kövek rakása, ott lehet ragasztóba is fektetni. Ebben az esetben a fugázó anyag mindig flexibilis, fagyálló fugázó.
A kövek kiválasztásánál nem szabad csak a színéből kiindulni. Főként a természetes alapanyagoknál játszanak fontos szerepet az olyan szempontok, mint a felületképzés és az időtállóság. A kőzet fagyállósága nagyon fontos. Szinte az összes terméskő sötétül az idő elteltével. Ez természetes folyamat, amelyet az anyag öregedése és kopása okoz, különösen ott, ahol gumiabroncsos járművek közlekednek. A bemutatott mintakövek és a megvásárolt természetes kő szállítmány közt eltérés lehet. Ezt a bányászat során eltérő fejtési rétegek okozzák. A természetes anyagoknak éppen ez az egyedisége és különlegessége. Néhny használatos kőféleség: gránit, bazalt, andezit,porfir vagy riolit, homokkövek, mészkövek, travertin,dolomit, pala, kvarcit, gnejsz.
A kövek lehetnek lap és kockakő formájúak.
Rakásmódjuk kőlapburkolat esetén lehet természetes kőlapokból álló szabálytalan burkolat. Szabályos lapokból soros fektetés, sávos kötés, hajópadló kötés, keresztfugás kötés, római kötés.
A kockakövek esetén a kő mérete határozza meg a fektetés módját és arányait. A rakásmód lehet köríves fektetés, halpikkelyes ívburkolat, félpikkelyes fektetési mód, teljes körívben fektetett kövezet és hálós rakásmód.

A téglaburkolat nem konkurál a terméskővel, mint ahogy azt sokan gondolják, sokkal inkább fontos társa. Ha a téglára gondolunk, akkor azonnal a vörös szín jut eszünkbe. De a burkoló téglák színskálája ennél sokkal szélesebb, a sárgától a vörös összes lehetséges árnyalatán át egészen a sötétbarnáig vagy kékes feketéig terjed.
A rakásmód is sokféle lehet, a soros kötéstől az átlós fektetésen át a halszálka mintás rakásmódig. További fektetési módok a könyökmintás, a középköves, keresztfugás, tömbös vagy parkettaszerű a sakkminta, a fonott minta.

A vízszintes burkolatokon kívül természetes kőburkolatokat építünk épületek függőleges homlokzatára. Itt meghatározó a kiválasztásnál a kővastagság. Érdemes már a ház tervezésénél figyelembe venni a kiválasztott kő méretét. A természetes alapanyag lehet szabálytalan és szabályos lapburkolat és lehet pattintott kő. Mindig valamilyen ragasztásos módszerrel építjük a burkolatot. Magasabb falaknál egyéb mechanikus rögzítési módokat is alkalmazunk. A megépített burkolatot fugázhatjuk telibe, mélyen fugázott módon, de lehet fugázás nélkül is, szárazon rakott hatást keltve.

A természetes kőburkolatok támfalak építésére is használhatóak. A fent leírt anyagokból és módszerekkel.
Tekintse meg referenciáinkathand3

Napelemes rendszer telepítése a NASTE-BAU Kft-nél

Munkáinkból:

Tartalom megtekintés találat : 242517